Visie

School at Sea is een talentontwikkelings-en leiderschapsprogramma, waarbij je leert te werken vanuit creativiteit en verantwoordelijkheid om zo samenwerking te creëren en jezelf en anderen te inspireren. De kracht van het programma ligt in combinatie van ervaringsleren en het normale schoolwerk. Naast het toepassen van theoretische kennis in de praktijk leer je het schip te varen en onderneem je expedities op plekken waar School at Sea aan land gaat.

School en School at Sea

De samenwerking tussen school en School at Sea is belangrijk. Er worden voor vertrek afspraken gemaakt tussen school en School at Sea over de stof die geleerd moet worden en de toetsen tijdens de periode aan boord. Tijdens de periode aan boord moeten we de gewone onderdelen van school volgen. Elke leerling moet Spaans leren omdat we dit moeten toepassen als in Cuba. Tot Cuba is het daarom een verplicht onderdeel. In de eerste weken is er veel aandacht voor het varen, de veiligheid en het leven aan boord.  Er wordt geleerd hoe je een planning maakt voor je schoolwerk. Het doel is om op school geen achterstand op te lopen.

Talentontwikkeling

Een van de doelstellingen van School at Sea is dat je in aanraking komt met zoveel mogelijk verschillende activiteiten zodat je kan onderzoeken waar je talent ligt. Daarom wordt er de hele dag door veel instructie gegeven. Over het zeilen van het schip maar ook alles wat daarbij hoort zoals navigatie en meteorologie. Wij moeten zelf zorgen voor de maaltijden onder begeleiding van de kok. Van de machinist krijgen we instructie in motoronderhoud. Vier keer is er een scheepsovername; je solliciteert naar de functie van kapitein, kok, stuurman of bootsman. Tijdens deze scheepsovernamen werk je samen om het schip veilig, schoon en gezond in de volgende haven af te meren.

 

Excursies

Er zijn diverse excursies waarbij we onder meer de opbouw van de aarde op Tenerife bestuderen en de vegetatie van het oerwoud. Op verschillende locaties zijn ook uitwisselingen met de lokale middelbare school onderdeel van het programma zodat we kennis kunnen maken met de lokale cultuur.